Praktijk Gaby Kletter - Fysiotherapie & Massage

Een kleinschalige praktijk met persoonlijke aandacht

Shiatsu Ryoho

Shiatsu Ryoho komt uit het Japans en betekent vingerdruktherapie. 'Shi' betekent letterlijk vingers en 'atsu' betekent druk. Shiatsu is in Japan ontstaan, maar vindt zijn oorsprong in de Traditionele Chinese Geneeskunde (ook wel afgekort als TCM; Traditional Chinese Medicine).

Het is een manuele therapie, waarbij met de vingers, de duimen en de handpalmen druk wordt gegeven op het lichaam. Maar bovenal gaat het om het evenwicht. Shiatsu herstelt de energie en brengt het in evenwicht. Hierdoor komt u beter in balans. Bovendien stimuleert shiatsu het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De effecten hierbij zijn onder meer, dat het de huid soepel maakt, de circulatie bevordert, de spieren soepel maakt, waardoor de spanning en stijfheid vermindert, de spijsverteringsfuncties bevordert en de functies van het zenuwstelsel reguleert.

Volgens Oosterse traditie wordt alles gezien als een vorm van energie. Men gaat ervan uit, dat het voor de gezondheid belangrijk is, dat er harmonie is in het menselijk lichaam. Hiertoe dient de levensenergie, in het Japans 'Ki' en in het Chinees 'Chi' of 'Qi', soepel door de meridianen van het lichaam te stromen. Deze meridianen zijn kanalen of energiebanen en kunnen worden vergeleken met een rivierstelsel. Soms is de ki geblokkeerd en dat kan klachten van de gezondheid geven. Het doel van shiatsu is om deze blokkades op te heffen.

Overigens is shiatsu gebaseerd op de Westerse kennis over anatomie en fysiologie. Shiatsu is een techniek, waarbij door middel van een aanhoudende zachte druk op het lichaam het autonome zenuwstelsel (deel van het zenuwstelsel dat zelfstandig werkt) en het ruggenmerg worden geprikkeld. Hierdoor kunnen de fysiologische functies van het lichaam worden verbeterd. Het zenuwstelsel wordt positief geprikkeld en komt tot rust.

Shiatsu kan ook preventief worden toegepast. Door het regelmatig ondergaan van een shiatsubehandeling, kunnen verstoringen in een vroeg stadium worden verholpen. De Oosterse geneeskunde gaat ervan uit om het lichaam in balans te brengen, want als het in balans is, helpt het om gezond te blijven.

In 1964 is in Japan shiatsu officieel erkend als therapie door de Japanse regering. Shiatsu is in Japan heel gewoon en wordt gebruikt als onderdeel van de geneeskunde zoals in Nederland fysiotherapie. Daarbij is shiatsu ontspannend voor lichaam en geest.

Een behandelwijze voor tal van klachten

Een shiatsubehandeling kan onder andere worden toegepast bij:

  • Hoofdpijn
  • Nek- en schouderpijn
  • Rugpijn
  • Overgangsklachten
  • Slapeloosheid
  • Stress
  • Spanningsklachten
  • Burn-out klachten
  • Vermoeidheid